بهترین نقشی که به عنوان معلم در موفقیت تحصیلی دانش آموزان میتوانید داشته باشید این است که آنها را تبدیل به یک کتابخوان حرفهای کنید. ایجاد یک کتابخانه کلاسی کاربردی میتواند به شما در این کار کمک کند. کتابخانه کلاسی به دانش آموزان فرصت میدهد آنچه را که دوست دارند بخوانند، در دسترس داشته باشند. یک کتابخانه با قفسهبندی خوب و دستهبندی مناسب، به دانش آموزان نشان میدهد که کتابها هم به اندازه درس برای شما اهمیت دارد.
کتابخانهتان چطور باید باشد؟
اولین تصور شما از یک کتابخانه کلاسی، گوشهای دنج از کلاس است که بچهها برای کتاب خواندن در یک جای خلوت به سراغش میروند، اما این فقط بخش کوچکی از ماجراست و چیزهای پراهمیت دیگری نیز وجود دارد.
یک کتابخانه کلاسی با طراحی مناسب امکان کتاب خواندن در داخل یا بیرون از مدرسه را برای دانش آموزان فراهم میکند؛ به دانش آموزان کمک میکند تا یاد بگیرند چطور خواندنی مناسب را پیدا کنند، فضای کتاب خواندن بهصورت مستقل را برای دانش آموزان ایجاد میکند و در عین حال فضایی ایجاد میکند که آنها بتوانند درباره کتابها با هم بحث و گفتوگو کنند. در ادامه کمی دقیقتر این موضوعات را بررسی میکنیم.
در سایت کتابک بخوانید: سند راهبردی کتابخانههای «با من بخوان» منتشر شد!
کتابخانه کلاسی، کتاب خواندن را پشتیبانی میکند
این فضا باید امکان یادگیری در داخل و بیرون از کلاس را فراهم کند. کتابخانه باید شامل کتابهای داستان و غیرداستانی با سطح دشواری متفاوت باشد. باید علاقهمندیها و تواناییهای گوناگون دانش آموزان را پوشش دهد. دانش آموزان باید بتوانند کتابها را امانت بگیرند و با خود به خانه ببرند.
کتابخانه کلاسی باعث یادگیری کودکان درباره ادبیات میشود
کتابخانه کلاسی جایی است که دانش آموزان میتوانند درباره کتابها بیاموزند. آنها میتوانند با کتابهای مختلف آشنا شوند و همچنین انواع مختلف خواندنیها مثل روزنامه، کمیکها، مجلهها و چیزهای دیگر را در فضایی امن و کوچک تجربه کنند.
در سایت کتابک بخوانید: محتوای کتابخانه خانگی خود را زنده کنید
با استفاده از کتابخانه کلاسی میتوانید به دانش اموزآن بیاموزید که چطور کتاب انتخاب کنند و چطور از کتاب مراقبت کنند.
کتابخانه کلاسی فرصتی برای مستقل خواندن فراهم میکند
سومین هدفی که کتابخانه کلاسی دنبال میکند، فراهم کردن فرصتِ تنهایی کتاب خواندن برای دانش آموزان است. کتابخانه بایستی بهصورت منبعی برای تأمین خواندنیهای جالب هر روزه برای بچهها بهحساب آید.
در سایت کتابک بخوانید: انگیزه مطالعه را در دانشآموزان خود بالا ببرید
چگونه یک کتابخانه کلاسی برپا کنیم؟
نخستین کار برای راه انداختن کتابخانه کلاسی این است که کتابهای خیلی زیادی جمع کنید. برای این کار میتوانید به حراجیهای کتاب یا کتابفروشیهای دستدوم مراجعه کنید و یا از اولیا بخواهید که کتاب اهدا کنند. در ادامه مراحل لازم برای راهاندازی کتابخانه کلاسی آمده است.
خرید کتاب باکیفیت کودک و نوجوان بر اساس گروه سنی
۱. گوشهای در کلاس انتخاب کنید که بتوان قفسه کتاب، یک فرش کوچک و صندلی راحتی در آن قرار داد. توجه داشته باشید که پوشش کفی صندلی از جنسهایی مثل چرم طبیعی یا مصنوعی باشد تا راحتتر بتوان تمیزش کرد و آلودگی کمتری به خود بگیرد.
۲. کتابها را بهصورت موضوعی دستهبندی کنید و سطح دشواری آنها را با برچسبهای رنگی مشخص کنید تا دانش آموزان بهسادگی بتوانند کتاب موردنظرشان را پیدا کنند. دستهبندی میتواند شامل عناوینی مثل حیوانات، داستانی، غیرداستانی، معما، افسانههای ملی و ... باشد.
۳. تمام کتابهای متعلق به کتابخانه را علامتگذاری کنید. سادهترین راه این است که داخل جلد کتاب را مهر بزنید و نام کتابخانه را روی آن بنویسید.
در سایت کتابک بخوانید: ویژگیهای یک کتابخانه خانگی مناسب برای کودکان
۴. یک سیستم امانت دهی تعریف کنید تا دانش آموزان بتوانند کتابها را با خود به خانه ببرند. مثلاً دانش آموزان بایستی نام کتاب، نویسنده و قفسهای که کتاب را از آن برداشتهاند در فرم امانت وارد کنند. سپس آنها فرصت دارند تا پایان هفته بعد کتاب را به کتابخانه برگردانند.
۵. وقتی دانشآموز کتاب را برگرداند، به او کمک کنید کتاب را به قفسهاش برگرداند. همچنین میتوانید مسئولیتی با عنوان مسئول کتاب میان دانش آموزان تعریف کنید. مسئول کتاب میتواند کتابهای برگردانده شده را در پایان هر هفته در جای مناسب در قفسه کتابها قرار دهد.
برای مواقعی که کتاب بهموقع برگردانده نمیشود یا آسیب میبیند حتماً قواعد جدی در نظر بگیرید. برای مثال اگر کسی فراموش کرد کتاب را در زمان مقرر برگرداند، نمیتواند برای هفته بعد کتابی را با خود به خانه ببرد.
افزودن دیدگاه جدید