تأثیرهای گسترده النینوی سال ۲۰۱۵-۲۰۱۶ بر کودکان با افزایش بیماری و سوءتغذیه همچنان در حال وخیمتر شدن است.
به گزارش یونیسف، النینوی سال ۲۰۱۵ – ۲۰۱۶ اکنون پایان یافته است اما تأثیرهای گسترده آن بر کودکان در حال وخیمتر شدن است چراکه گرسنگی، سوءتغذیه و بیماری ناشی از این پدیده آب و هوایی، همچنان رو به افزایش است.
النینو یا النینیو (به اسپانیایی: El Niño) یکی از چرخههای مشهور آب و هوایی جهان است که هر ۲ تا ۷ سال، یکبار به وقوع میپیوندد و باعث ایجاد ناهنجاریهای بزرگی در آب و هوای سراسر سیّاره زمین میشود. از جمله این ناهنجاریها میتوان به سیلابهای ناگهانی، خشکسالی، قحطی و اپیدمی اشاره کرد.
یونیسف در گزارشی با عنوان «تأثیرهای النینو بر کودکان تمام نشده است» از احتمال ضربه لانینا، تأثیر جانبی النینو خبر داد که باعث وخیمتر شدن بحرانهای انسانی جدی خواهد شد و میلیونها کودک را در جوامع آسیبپذیرتر، تحت تأثیر قرار خواهد داد. لانینا (به اسپانیایی: La Niña) تقریباً متضاد النینو است و هر ۳ تا ۷ سال رخ میدهد که بر اثر آن، در قسمت مرکزی و شرقی استوایی اقیانوس آرام، آب سردتر از حالت طبیعی میشود. این پدیده حاصل اختلاف فشار در منطقه است. علل لانینا برعکس عواملی است که در ایجاد النینو مؤثر هستند.
کودکان در بیشتر مناطق آسیبدیده، در معرض گرسنگی قرار دارند. شرق و جنوب آفریقا، مناطقی هستند که بیشترین صدمه بر آنها وارد شده است که در این ناحیهها، ۲۶.۵ میلیون کودک نیازمند پشتیبانی هستند. این رقم، شامل بیش از یکمیلیون کودکی میشود که نیازمند درمان اثرات سوءتغذیه شدید هستند. در حال حاضر در بسیاری از کشورها، منابع محدود هستند و خانوادههایی که تحت تأثیر این واقعه قرار گرفتهاند، تمام مکانیسمهای مقابله با این شرایط از قبیل فروش داراییها و حذف وعدههای غذایی را انجام دادهاند و اکنون هیچ راهی برایشان باقی نمانده است. اگر کمکهایی مانند حمایت فوری غذایی برای کودکان از راه نرسند، روند توسعه میتواند برای چندین دهه از بین برود.
در بسیاری از کشورها، النینو، دستیابی به آب سالم را تحت تأثیر قرار داده و باعث افزایش بیماریهایی مانند تب دنگی، اسهال و وبا شده است که از عوامل اصلی مرگومیر کودکان هستند. در آمریکای جنوبی و بهخصوص برزیل، النینو، شرایط مناسبی را برای زادوولد پشههایی ایجاد کرده است که میتوانند ناقل بیماریهای همچون زیکا، دنگی، تب زرد و چیکونگونیا باشند. اگر لانینا گسترش یابد، میتواند باعث افزایش شیوع ویروس زیکا در مناطقی شود که تاکنون آلوده نشدهاند.
یونیسف همچنین اعلام کرده است که جنوب آفریقا بهعنوان مرکز اصلی شیوع ایدز در جهان، احتمالا بر اثر عوارض النینو شاهد افزایش انتقال HIV خواهد بود.
در حال حاضر، کمبود غذا بر دستیابی به درمانهای ضدویروس (ART) تأثیر میگذارد چراکه بیماران انگیزهای برای دریافت دارو با شکم خالی ندارند و بسیاری از افراد، منابع محدودشان را به جای اینکه صرف امکانات درمانی کنند، برای تهیه غذا استفاده میکنند. خشکسالی همچنین میتواند دختران و زنان را برای زنده ماندن، وادار به رفتارهای پرخطر جنسی کند. مرگومیر کودکان مبتلا به HIV در کودکانی که سوءتغذیه شدید دارند، دو تا شش برابر بیشتر از آنهایی است که دچار این بیماری نیستند.
به گفته افشان خان، مدیر برنامه فوریتهای یونیسف: «میلیونها کودک و جوامع آنها برای بقا نیاز به پشتیبانی دارند. باید به آنها کمک کرد تا آماده احتمال وخیمتر شدن بحرانهای انسانی به دلیل لانینا باشند. آنها نیاز به کمک دارند تا گامهایی برای سازگاری با تغییرات آب و هوایی و کاهش خطرهای بلاهای طبیعی بردارند که باعث رویدادهای آب و هوایی شدیدتر و بیشتر میشود. کودکانی که تحت تأثیر النینو قرار گرفتهاند و خطر لانینا آنها را تهدید میکند، خود را در خط مقدم تغییرات آب و هوایی میبینند.»
افزودن دیدگاه جدید