دکتر احسان یارشاطر، یکی از برجستهترین پژوهندگان فرهنگ ایران، مدیر پروژه دانشنامه ایرانیکا و همچنین بنیانگذار مرکز ایرانشناسی در امریکا و استاد دانشگاه کلمبیا در نیویورک در سن نود و هشت سالگی در کالیفرنیا در گذشت.
عمده فعالیت احسان یار شاطر در حوزه بزرگسالان بود. او اما در حوزه کودکان هم فعالیت داشته است: از اعضا هئیت امنا کانون پرورش فکری کودکان بود و هنگامی که «بنگاه ترجمه و نشر كتاب» را در سال ۱۳۳۳ تاسیس کرد، کودکان و نوجوانان را فراموش نکرد و برای نخستین بار مجموعههای جداگانهای برای دانشآموزان و كودكان منتشر کرد. او درباره هدفش از بنیانگذاری این بنگاه گفته است: «در سال ۱۳۳۳ با توجه به فقدان ترجمههای منظم و درخور اعتماد از آثار ادبی عمده جهان ... به تأسیس «بنگاه ترجمه و نشر كتاب» توفیق یافتم و بتدریج دایره انتشارات آن را وسعت دادم و گذشته از مجموعه «ادبیات خارجی»، مجموعههای «متون فارسی»، «ایرانشناسی»، «آثار فلسفی»، «ادبیات برای جوانان»، «خواندنیهای كودكان» و «آئینه ایران» و چند مجموعه دیگر را در آن بنگاه بنا گذاشتم.»
«داستانهای ایران باستان» (۱۳۳۷) و «داستانهای شاهنامه» (۱۳۴۷) به قلم او از نخستین بازنویسیهای ارزشمند ویژه نوجوان است. او در مقدمه کتاب «داستانهای ایران باستان» مینویسد: «دریغ است که جوانان و دانشجویان از داستانهای دیرینی که در مرز و بوم ما بالیده است غافل بمانند ... امیدوارم کوششی که در گردآوردن این داستانها به کار رفته مقدمه آشنایی بیشتری برای جوانان و دانشجویان با آثار ایران باستان شود».
از احسان یارشاطر همچنین نامهای به جا مانده است که در آن از ابراهیم بنی احمدی به خاطر انتشار مجله بازی کودکان و «خوش کردن اوقات» کودکان تشکر کرده است.
افزودن دیدگاه جدید