با توجه به اینکه بیشترین رشد مغزی افراد از نظر کمیت در دوران خردسالی و پیش از ورود به دبستان صورت میگیرد توجه ویژه به آموزش آنها در این دوره از اهمیت بالایی برخوردار است.از هر جنبهای به این موضوع نگاه کنیم اهمیت و فواید مثبت این امر را خواهیم دید به طور مثال اگر بخواهیم توجیه اقتصادی داشته باشیم در جوامع توسعه یافته به تجربه ثابت شده اگر هزینهای در بحث آموزش پیش از دبستان کودکان و یا تولید محتوا برای آنها صرف شود ضمن تاثیر مثبت در عملکرد تحصیلی با هزینه بسیار کمتری نیز در دورههای بعدی آموزش روبهرو خواهیم شد.
در بحث اجتماعی نیز پژوهشهای انجام گرفته نشان از منش، شخصیت و رفتارهای مطلوب کودکانی دارد که آموزشهای پیش از دبستان را دیدهاند. اگر بتوانیم زمینههای مناسب برای پرورش یک شهروند خوب را فراهم کنیم رسالت خود را انجام دادهایم و برای این مهم باید برای آموزش افراد در دوران خردسالی و کودکی برنامهریزی داشته باشیم. خوشبختانه امروز نگرشها در جامعه به سمت کودک محوری است بنابراین باید تلاش کنیم محتوای مناسب برای رشد و پرورش کودکان فراهم کنیم. یکی از ویژگیهای بارز کودکان امروزی خود محور بودن و از زاویه ذهن خود به موضوع نگریستن است بر این اساس بزرگترها باید با درک و احترام به زاویه ذهنی آنها نسبت به مسایل و تولیدات در این بخش اقدام کنند و هرگز از زاویه ذهنی خودشان برای کودکان تصمیمگیری نکنند.
این استاد دانشگاه دارا بودن ذهن عکاس و قدرت تقلید بالا را از دیگر ویژگیهای کودکان در دوره خردسالی دانست، این ویژگی در ترویج مطالعه در میان کودکان به ما کمک میکند تا هنگام مطالعه آنها را با خود همراه کنیم اما باید توجه داشته باشیم که کودکان ذهن پرسشگری دارند و بسیار کنجکاوند و باید دقت کنیم به سوالهای آنها با غفلت پاسخ ندهیم و به تجربههای آنها از طریق مطالب دیداری و شنیداری معنا ببخشیم و آنها را هدایت و راهنمایی کنیم. تحقیقهای فراوان نشان داده که کودکان از شعر و سرودی که آنها را به تحرک وادارد لذت میبرند چرا که طبعی آهنگین دارند و با ریتم و آهنگ به شوق میآیند، حافظهشان تقویت و موجب هدایت و ارتباط بیشتر آنها با افراد و آثار میشود.
بهترین راه برای خودشناسی در کودکان را ایجاد علاقه به مطالعه از سوی خانواده دانست . پر کردن اوقات فراغت کودکان با مطالعه کتاب میتواند تا حدود زیادی آسیبهای اجتماعی را کاهش دهد و به تقویت درسهای مدرسه آنها در آینده نیز کمک میکند. با توجه به اینکه کودکان بیشتر بر اساس ظاهر کتاب در مورد آن قضاوت میکنند بنابراین در هنگام خرید کتاب به تصاویر و نقاشیهای روی جلد و داخل کتاب توجه داشته باشند و اگر قصد دارید کتابی را برای آنها تهیه کنید ابتدا همرا با کودک خود گردشی در میان صفحهها و تصاویر کتاب داشته باشید تا جذابیتهای آن را ببینند.
باید کتابها را در منزل در دسترس کودکان قرار داده و به آنها اجازه بازی با کتابها بدهیم، کودکان را همراه خود به کتابخانهها ببریم تا با آداب و قوانین کتابداری آشنا شوند، از تصاویر و شخصیتهای مورد علاقهشان برای فضاسازی اتاق استفاده کنیم و برای آشنایی آنها با مسیرهای ارتباطی، کودکان را مشترک مجله و کتابها کنیم. خانواده کتابخوان بهترین ترغیب و تشویقکننده کودکان به مطالعه هستند که میتوانند با همراه کردن کودکان با خود هنگام مطالعه و جستوجو در فرهنگهای لغت و اطلسها به آنها بیاموزند که چگونه با مطالعه میتوان به دانستههای خود افزود و مشکلات را از پیش رو برداشت.
فرخنده مفیدی
افزودن دیدگاه جدید