کتاب مرجع
در این صفحه می توانید اطلاعاتی از لیست کتاب ها، مقالات، خبرهای مرتبط با کتاب کودک درباره کتاب مرجع را مشاهده کنید.
سوادآموزی از مدرسه آغاز نمیشود!
چگونه کودکان باسواد میشوند؟
سواد شکوفایی از پژوهش تا عمل
دوشنبه, ۱۴ آذر
کتاب «اطلس جغرافی جهان برای دانشآموز» از دسته کتابهای منبع است که در حوزهی جغرافیای جهان، اطلاعاتی جالب و جامع به دانشآموزان میدهد.
سه شنبه, ۴ مرداد
«شعر کودک در ایران» عنوان کتابی است که محمود کیانوش، شاعر، نویسنده و پژوهشگر ایرانی در آن به بررسی وضعیت شعر کودک در ایران پرداخته و ضمن بیان دیدگاه انتقادی خود، مانیفستی برای شعر کودک ایران پدید آورده است. این کتاب برای اولین بار در سال ۱۳۵۲ در ایران انتشار یافته است. کیانوش این کتاب را به لیلی آهی، پروین دولت آبادی، توران میرهادی و خادمان ادبیات کودک در ایران تقدیم کرده است. چاپ سوم این کتاب از سوی نشر آگاه در ۳۵بخش صورتبندی شده و در زمستان سال ۱۳۷۹ در ۱۳۴ صفحه منتشر شده است.
کیانوش شناخت شعر کودک را جزیی از شناخت دنیای کودک میداند: «اگر شعر کودک جزئی از اجزای جهان کودک باشد، پیش از بحث درباره این جز، به جهان کودک باید نگریست که مجموعهای است از اجزا، ساخته از اجزا، اما با خصوصیاتی که دیگر همان خصوصیات اجزا نیست، خصوصیات مجموعه است و چیزی که این مجموعه را ممکن میدارد موجودیت کودک است.«
چهارشنبه, ۱ بهمن
به راستی صمد، این نویسنده و آموزگار که در روزگار جوانی از میان ما رفت، برای چه در این اندازه ستایش و پرستیده شد؟ آیا هنر او بزرگ بود، یا شیوههای آموزشش انقلابی در آموزش و پرورش ایران ایجاد کرد، یا اینکه منش و زندگی او سبب این پرستش شد؟ پیش از پاسخ به این پرسشها باید گفت که صمد معمای بزرگ تاریخ دوره معاصر ایران است. آنها که در این دو دهه اخیر با تنگ اندیشی ایدئولوژیک و نفرتی کور تلاش کردند که این اسطوره را تقدس زدایی کنند، و با استدلالهایی بیپایه در پی این بودند که ثابت کنند صمد با بوق سیاست در این جایگاه نشست، بیش از هرکاری بیمایگی خود را به نمایش گذاشتند. صمد بهرنگی برآیندی از ذهنیت جامعه ایران در دوره پیش از انقلاب است. تحلیل زندگی و آثار او بخشی از تاریخ ما را روشن میسازد. آنها نیز که ماهیت وجودی اسطوره او را درک نکرده، تلاش میکنند که به معمای وجود او پاسخ بدهند، نیز راه به جایی نمیبرند. تلاش برخی از روشنفکران و همراهان صمد برای بازیابی چگونگی مرگ او ناشی از این است که این دوستان میخواهند بخشی از پاره صمد را جدای از ساختار وجودی اسطوره او تحلیل کنند.
دوشنبه, ۳ آذر
فانتزی در ادبیات کودکان
اثری ماندگار در زمینه نظریه پردازی ادبیات کودکان
چرا ادبیات؟ چرا خواندن ادبیات؟ خواندن متنهای ادبی یا دیدن تولیدات دیگری که از ادبیات بهره میبرند، مانند فیلمها، چه کاربردی برای ما دارد؟ ما چگونه به دنیا نگاه میکنیم؟ با چه ابزاری؟ نگاه ما مستقیم است و بیواسطه یا همه داریم از واسطهها بهره میبریم؟
هر متن ادبی، داستان، شعر و سایر تولیدات، شیوهای برای نگریستن به جهان است، تجربهای از زیستن است. با خواندن ادبیات، دانش زبانی، فکری و حتی دانش عمومی ما ارتقا مییابد. ادبیات، شیوهی سخن گفتن، دیدن و رفتار ما را تغییر میدهد. کنش و واکنش ما را در جامعه تغییر میدهد. تعریف ما را از دنیا و پیرامونمان و حتی خودمان را تغییر میدهد.
چهارشنبه, ۱ مرداد
بدن شگفتانگیز ما
«وقتی نشستهاید و استراحت میکنید، بدنتان آرام و بیحرکت به نظر میرسد؛ درحالیکه زیر پوستتان همه چیز حسابی شلوغ است. بخشهای متفاوت، سخت مشغول کارند: قلبتان ضربان دارد تا خون را به تمام بدنتان پمپاژ کند، ششهایتان با هر نفس، اکسیژن را از هوا میگیرند و رودههایتان آخرین وعدهی غذاییتان را تجربه میکنند...»
کتاب با این مقدمه آغاز و در ساختاری روشمند، با بیرونیترین بخش بدن یعنی پوست، ادامه مییابد. درفصلهای بعدی، به ترتیب مباحث استخوان، شش، قلب، گوارش، مغز و اعصاب و حواس دیده میشود.
شنبه, ۳ خرداد
کتاب "کودکان به قصه نیاز دارند: کاربردهای افسانه و افسون" کاربردها و کارکردهای قصههای عامیانه را در فرآیند فرهنگ پذیری نشان میدهد و نقش قصهها را در دنیای کودکان باز میگوید. کار کرد مثبت قصهها در شکل گیری شخصیت و افکندن نگاهی دوباره به قصههای عامیانه بحث اصلی کتاب است.
سه شنبه, ۲۹ اردیبهشت
در پیش درآمد، نخست به تعریف روششناسی و سپس هدف از کاربرد روششناسی در نقد ادبیات کودکان پرداخته شده است. به باور محمدهادی محمدی: « در ایران سنت نقد، نه از جنبه تاریخی عمق دارد و نه از جنبه تئوریک و علمی. چارچوبها و اصول نقد مشخص نیست و تأثیر نقد ذوقی و اخلاقی بر آثار ادبی کودکان مشهود است.... »
شنبه, ۳ اسفند