فهرست کتاب های تألیفی برای بزرگسالان
<p>فهرست کتاب های تألیفی برای بزرگسالان شامل کتابهایی در زمینه آموزش خلاق، روانشناسی کودک, آموزش و پرورش و ... است که میتواند برای خانوادهها، مربیان و معلمان و هرکسی که به نوعی با کودکان و نوجوانان در ارتباط هستند مفید باشد.</p>
حمید جبلی، بازیگر، فیلمنامهنویس، کارگردان، صداپیشه، عروسکگردان و استاد دانشگاه است؛ اما اکثر بچههای دیروز یا همان مامان و باباهای امروز او را با خلق شخصیت کلاهقرمزی به همراه ایرج طهماسب میشناسند؛ همچنین او صداپیشگی کلاه قرمزی و پسرخاله را بر عهده داشته است. حال او دست به قلم برده و خاطرات دوران کودکیاش را در قالب روایتهای کوتاه و بههمپیوسته در مجموعهای دوجلدی با عنوان «پسربچهی شصتساله» به رشتهی تحریر درآورده است.
چهارشنبه, ۲ شهریور
کتاب «پروژهی پدری» مجموعهای است از خاطرات پدران نسل جدید؛ روایتهایی ملموس از تولد فرزندان و زندگی در خانوادههای ایرانی که برخلاف همیشه، این بار پدران راوی ماجرا هستند.
دوشنبه, ۲۰ تیر
کتاب «تُرنَه و مَینَه» گزیدهای از ادبیات کودک و نوجوان کشور تاجیکستان است. «تُرنَه» به معنی «درنا» و «مَینَه» به معنی «مرغ مینا» است. «ترنه» در شعرهای کودکانهی تاجیکی از واژههای دوستداشتنی است و «مینه» نیز به سبب آنکه در تاجیکستان زیاد است؛ مورد توجه شاعران کودک و نوجوان قرارگرفته است.
سه شنبه, ۱۷ فروردین
کتاب «آموزش خودمراقبتی»، راهنمایی مناسب والدین، مربیان و مدرسان مدارس است که با هدف آموزش روشهای پیشگیری از آزار جنسی کودکان نوشته شده است. این راهنما را دکتر الهه خوشنویس و شیما ستاری که هر دو متخصص و رواندرمانگر کودک هستند نوشتهاند و کتابی جامع و کامل و کاربردی ست و از مؤلفههای مثبتاش این است که تالیفی متناسب و منطبق با تنوع فرهنگی و شرایط زیست در مناطق مختلف کشور ماست. یعنی کتابیست که هم به کار معلمان مدارس شمال تهران میآید و هم مدارس در مناطق روستایی. همچنین برخلاف بسیاری از کتابهای ترجمه در این حوزه، که اغلب مترجم بر موضوع مورد ترجمه مسلط نیست، تمام تعاریف و تعابیرش درست و سر جای خود است.
یکشنبه, ۲۱ دی
به راستی صمد، این نویسنده و آموزگار که در روزگار جوانی از میان ما رفت، برای چه در این اندازه ستایش و پرستیده شد؟ آیا هنر او بزرگ بود، یا شیوههای آموزشش انقلابی در آموزش و پرورش ایران ایجاد کرد، یا اینکه منش و زندگی او سبب این پرستش شد؟ پیش از پاسخ به این پرسشها باید گفت که صمد معمای بزرگ تاریخ دوره معاصر ایران است. آنها که در این دو دهه اخیر با تنگ اندیشی ایدئولوژیک و نفرتی کور تلاش کردند که این اسطوره را تقدس زدایی کنند، و با استدلالهایی بیپایه در پی این بودند که ثابت کنند صمد با بوق سیاست در این جایگاه نشست، بیش از هرکاری بیمایگی خود را به نمایش گذاشتند. صمد بهرنگی برآیندی از ذهنیت جامعه ایران در دوره پیش از انقلاب است. تحلیل زندگی و آثار او بخشی از تاریخ ما را روشن میسازد. آنها نیز که ماهیت وجودی اسطوره او را درک نکرده، تلاش میکنند که به معمای وجود او پاسخ بدهند، نیز راه به جایی نمیبرند. تلاش برخی از روشنفکران و همراهان صمد برای بازیابی چگونگی مرگ او ناشی از این است که این دوستان میخواهند بخشی از پاره صمد را جدای از ساختار وجودی اسطوره او تحلیل کنند.
دوشنبه, ۳ آذر
فانتزی در ادبیات کودکان
اثری ماندگار در زمینه نظریه پردازی ادبیات کودکان
چرا ادبیات؟ چرا خواندن ادبیات؟ خواندن متنهای ادبی یا دیدن تولیدات دیگری که از ادبیات بهره میبرند، مانند فیلمها، چه کاربردی برای ما دارد؟ ما چگونه به دنیا نگاه میکنیم؟ با چه ابزاری؟ نگاه ما مستقیم است و بیواسطه یا همه داریم از واسطهها بهره میبریم؟
هر متن ادبی، داستان، شعر و سایر تولیدات، شیوهای برای نگریستن به جهان است، تجربهای از زیستن است. با خواندن ادبیات، دانش زبانی، فکری و حتی دانش عمومی ما ارتقا مییابد. ادبیات، شیوهی سخن گفتن، دیدن و رفتار ما را تغییر میدهد. کنش و واکنش ما را در جامعه تغییر میدهد. تعریف ما را از دنیا و پیرامونمان و حتی خودمان را تغییر میدهد.
چهارشنبه, ۱ مرداد
کتاب «زیر خط کودکی» کتابی است در شناخت شخصیت و زبان ادبی مهدی آذریزدی. نویسنده کتاب ضمن واکاوی شخصیت مهدی آذریزدی نقش او را در شکلگیری فرهنگ کودکی در ایران بررسی میکند.
دوشنبه, ۱۹ فروردین
کتاب «تکنیکهای نمایش خلاق» با توجه به نیاز دورههای آموزشیِ مربیان نمایش خلاق در نهادهای مختلف نوشته شده است و ترکیبی است از تالیف و بیان تجربیات نویسنده در زمینه نمایش خلاق.
سه شنبه, ۱۵ آبان
کتاب «سبز گردد شاخساران کهن»، چکیدهای از دستاوردها، روشها و آزمونهای کاربردی است که مؤلفین کتاب و همکاران آنان در بازهی هفده سالِ فعالیّت فرهنگی با میانسالان و سالمندان در «مرکز روزانه آموزشی توانبخشی رنگینکمان سپید اصفهان» انجام دادهاند.
سه شنبه, ۱۷ مهر
کتاب تجربههای مدرسهداری در برگیرنده ی ۲۶سال تجربه ی بنیانگذاران مجتمع آموزشی مهران، معصومه سهراب و یحیی مافی به قلم خودشان است. این مجتمع آموزشی یکی از مراکز انتقال مفهوم و کارکردهای آموزش و پرورش مدرن در ایران بوده است. خواندن این اثر میتواند راهگشای کسانی باشد که خواهان گشایش در روند فروبستهی آموزش و پرورش ایران هستند.
یکشنبه, ۹ اردیبهشت
کتاب «زیستن برای روشنگری» نیم سده فعالیتهای معصومه سهراب و یحیی مافی، را در حوزه فرهنگ کودکی شامل آموزش و پرورش و ادبیات کودکان بررسی میکند.
شنبه, ۱۲ اسفند
کتاب «توران، دختر ایران» کتابی است دربارهی توران میرهادی و جایگاه او به عنوان روشنگر و اندیشهمندی نهادگذار. به اعتقاد نویسندهی کتاب، توران میرهادی از برجستهترین کوشندگان تحول در نظام کودکی در ایران است که همگام با یاران و همراهاناش افقهایی بلند را برای پرواز نسلهای آینده آماده کرده است.
شنبه, ۲۸ بهمن
هدف راهنمای « آشنایی با بحران زدگی در کودکان » آشنا کردن همه شهروندان با تروما یا بحرانزدگی و بالا بردن حساسیت اجتماعی و تشویق آن ها برای کمکرسانی به کودکان و نوجوانان در وضعیت بحرانی است به گونهای که آنها برای زندگی در وضعیت عادی توانمند شوند یا در وضعیتهای دیگر مانند رخدادهای فاجعه بار طبیعی و اجتماعی، دردها و رنجهایشان کاهش یابد.
دوشنبه, ۲۲ آبان
دستنامه «روش نوشتاری ساده به خط فارسی بر پایهی چیدمان بلوکی» ضرورت نوآوری در آموزش نوشتار خط فارسی به نوسوادان و کودکان دو زبانه و اصول چیدمان بلوکی را شرح میدهد.
چهارشنبه, ۱۸ مرداد
در تازه ترین اثر داود کیانیان با طرح مباحثی روبرو می شویم که در معدود کتاب های نظری تئاتر کودک و نوجوان بدان پرداخته نشده است.
مباحث این کتاب از طرح کاربردها آغاز می شود. در ادامه تئاتر مشارکتی با صفت تئاتر آیینی نوین توصیف شده و خاستگاه،عناصر و تعریف آن آمده است. تجربه های کارگردانی، نمایشنامه نویسی در ادامه آمده اند و اجرای گام به گام و پیشنهادهایی برای آغاز نمایش با خردسالان، کودکان و نوجوانان مصداق های مشخصی برای مطالب پیش گفته ارایه می دهند.
دوشنبه, ۲۰ دی
«به کارگیری رویکرد هایاسکوپ در سال های پیش دبستان» از مجموعه کتاب های «رویکردها و نگرش ها در آموزش و پرورش پیشرو» برای ترویج اندیشههای برتر تعلیم و تربیت و با هدف همیاری در دانشافزایی و نگرشسازی برای کارشناسان، آموزگاران و مربیان منتشر شده است.
این کتاب کوتاه و کاربردی خوانندگان را در ۴ فصل با نکته های اصلی رویکرد «هایاسکوپ» از زمان پیدایش و رشد و پیشرفت آن آشنا می کند.
دوشنبه, ۱ آذر
کتاب «بازخوانی پائولو فریره: با تمرکز بر کودک و آموزش کودکان» بررسی یکی از مطرح ترین چهرهای روان شناسی و تعلیم و تربیت است. ناصر یوسفی، نویسنده ی کتاب که از نویسندگان و پژوهشگران حوزه ی ادبیات کودک در ایران است در پیشگفتار تأکید میکند آنچه در این اثر نوشته دریافت و بازخوانی او از اندیشههای فریره است و چه بسا دیگران تفسیر متفاوتی از آثار فریره داشته باشد. زیرا در ایران او بیشتر در مقام یکی از نظریهپردازان سوادآموزی و تفکر انتقادی مطرح شده است.
در حالی که اندیشههایش فقط به این حوزه محدود نمیشود و چهرهای چندگانه دارد. بسیاری او را فیلسوف تعلیم و تربیت میدانند. اما در کنار آن روانشناس و نظریهپرداز فرهنگ و سیاست نیز است. او یکی از منتقدان روانشناسی رفتارگرا محسوب میشود و رفتارگرایان را در شناخت آدمی ناتوان میداند. زیرا تحت تاثیر آراء «اریک فروم» از طرفداران «روانشناسی انسانگرا» است و تعریف خاص خود را از انسان دارد: «انسانی که فریره معرفی میکند برای آگاهی خود میکوشد، از موانع و محدودیتهایی که قدرتها برای او ساختهاند عبور میکند، شک میکند و سکوت خود را میشکند. انسان فریره همان قدر که منتقد است، اهل گفت و شنود است، رؤیاپرداز است، خلق میکند و به زندگی و به آینده امیدوار است»
دوشنبه, ۱ شهریور
«پایان تکزبانی» مجموعه سیزده گفتوگوی پژوهشی درباره حق زبانی مادری است که سومین اثر اصغر زارعکهنمویی روزنامهنگار و پژوهشگر اخلاق است.
مقدمه کتاب «پایان تکزبانی» نوشته اصغر زارع کهنمویی را عبدالله رمضانزاده استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران نوشته و افزون بر مقدمه بلند نویسنده، گفتوگوهای مفصلی درباره وجوه مختلف حق زبان مادری با اندیشمندان و استادان برجسته ایرانی و خارجی، محتوای کتاب را شکل میدهند.
یکشنبه, ۲۶ اردیبهشت
آموزش ریاضی پایه به کودکان پیش دبستانی و دبستانی یکی از دشوارترین کارها در هر نظام آموزشی در جهان امروز است. زبان ریاضی، منطقی است و کودکان با زبان منطقی سروکار ندارند. در ایران امروز اما این دشواری برجسته تر است، زیرا از همان نام ریاضی که برای این کودکان شناخت پذیر نیست، مشکل شروع می شود و تا نام های شکل ها و مناسبات در ریاضی ادامه می یابد.
چهارشنبه, ۱۶ دی
سرزمین سازها کتابی است که با زبانی ساده و با کمک تصویر برخی از سازهای ایرانی و ارکستر را به کودکان و نوجوانان می شناساند. هدف از نوشتن این کتاب آشنایی کودکان با سازها و شکل آن هاست. شناخت سازها بسیار مهم است زیرا بسیاری از کودکان در سنی که ساز خود را برمی گزینند دیدگاه درستی درباره شکل و شیوه ی نواختن و حتی صدای ساز ندارند.
یکشنبه, ۳۱ خرداد