کتاب های راهنمای کتابداران
در این صفحه کتابهایی معرفی شدهاند که به کتابداران مدارس، آموزشگاهها و کتابخانههای کودک و نوجوان کمک میکند دانش کافی برای ادارهی یک کتابخانهی فعال را کسب کند.
بدون شک برخورداری از دانش پایهی کتابداری از شرطهای نخست برای کتابداران کتابخانههای کودک و نوجوان است. علاوه بر این، آشنایی با ادبیات کودکان، شناخت مراحل رشد کودکان و آشنایی با راههای ترویج خواندن نیز از دیگر ویژگیهای کتابدار کتابخانهی کودک و نوجوان است.
سازماندهی و فهرستنویسی کتابها با راهنمایی یک کتابدار کاردان امکانپذیر است. در این زمینه کتابهایی را به شما معرفی میکنیم که کتابدار را گام به گام راهنمایی میکند.
صمد بهرنگی، آموزگار انقلابی و نويسنده ادبيات كودكان يكی از برجستهترین اسطورههای اجتماعی و سياسی و ادبی ايران در چند دهه اخير است. اين اسطوره را بخشی از مردم و سازمان های سیاسی ساختند و هر گاه نياز بود، برای نبرد با دشمنان خود از آن بهره بردند. به طورکلی اسطوره ها را نمیشود در چارچوب منطقی تحلیل کرد و از آنها دادههای مشخص علمی گرفت. زيرا آنها كه با سازكار اسطوره آشنا هستند میدانند كه جايگاه چهره اسطورهای فراتر از دنیای منطق علمی به گرایشهای احساسی وابسته است. شكلگيری اسطوره فرايندی پيچيده و تو در تو است، كه ريشه در دنيای ذهنی توده مردم دارد. به همين دليل اسطوره تا هنگامی كه در دنيای توده مردم زنده است، (نه زندگی مادی) نه شكستنی است، نه تخريب كردنی. اما اسطوره نيز چون همه پدیدههای ذهنی تاريخ دارد. پس از چندی كه كارآيی خود را از دست داد، به تاريخ میپیوندد. حتی در اين هنگام نيز هر گونه تلاشی برای تخريب چهره اسطورهای با شكست روبرو میشود.
دوشنبه, ۲۴ بهمن
گروه کودک و نوجوان کتابخانههای ایفلا (فدراسیون بینالمللی انجمنها و مؤسسات کتابداری) رهنمودهای خدمات کتابخانهای برای کودکان را که در سال ۲۰۰۳ منتشر شده بود، با هدف کارآمدی بیشتر در ارائهی خدمات بازبینی کرده است. استانداردهای ایفلا به صورت بینالمللی بررسی، منتشر و بهروزرسانی میشوند. این رهنمودها قواعد، راهنماها و بهترین شیوههای برنامهریزی و اجرای یک فعالیت یا خدمت را بازتاب میدهند و تا امروز دربارهی آنها توافق جمعی وجود دارد.
دوشنبه, ۲۸ تیر
زهره قایینی و فرزانه طاهری قندهاری در این کتاب کوشش کرده اند که افزون بر آموزش فهرستنویسی و سازماندهی کتابهای کتابخانه به زبان بسیار ساده و شناساندن اصطلاحات مهم و لازم کتابداری، به علاقهمندان آموزش دهند که چگونه میتوانند کتابخانه ای پویا و فعال داشته باشند. در این دستنامه کتابدار گام به گام می آموزد که چگونه با نیازسنجی کودکان منطقه و برگزاری فعالیت های مورد علاقه این گروه از کودکان و نوجوانان، کتابخانه خود را به کتابخانه ای فعال و پویا بدل سازد.
یکشنبه, ۲ شهریور
کتاب « گفتوگو با زمان » مجموعه مصاحبهها و سخنرانیها یا پیامهای توران میرهادی در دورهای بیش از پنجاه سال است. بررسیها، درهمکرد و دستهبندی اندیشههای او کاری است که در این کتاب انجام شده است. هر بخش از این کتاب به موضوعی ویژه اختصاص دارد که موضوع کار یا علاقه ایشان بوده است.
سه شنبه, ۱۹ آذر
در دنیای امروز ما، اطلاعات رشد انفجارگونه دارد و زمانی که نتوانیم به اطلاعات دسترسی کافی داشته باشیم سبب می شود در بسیاری از زمینه ها دچار ناتوانی شده و کارایی لازم را نداشته باشیم. از این رو یکی از وظایف انسان امروزی، یادگیری وآموزش تأمین نیازهای اطلاعاتی است که به آن سواد اطلاعاتی نیز می گویند.
دوشنبه, ۳ مهر
علاقه به خواندن و ایجاد عادت به مطالعه باید از دوران کودکی شروع شود زیرا این پروسه در سنین کودکی بسیار ساده تر و پایدارتر از دوران بزرگسالی انجام می شود. برای هدایت کودکان به کتاب و کتابخوانی عوامل زیادی دخالت دارد. خانواده از مهم ترین ارکان است.
دوشنبه, ۵ تیر
درقانون اساسی هند به حقوق کودک بین ۶ تا ۱۴ سال تأکید فراوانی شده است و آموزش را حق مسلم وی می داند. آنان معتقد هستند تمام کودکان بدون هیچگونه محدودیتی حق استفاده از کتابخانه عمومی، بعنوان یک ابزار آموزشی و یا به عنوان یک مرکز آموزش غیر رسمی را دارند.
سه شنبه, ۲ شهریور
در این کتاب ضمن تأکید بر اهداف کتابخانه آموزشگاهی به نکاتی که باید در ایجاد و راه اندازی یک کتابخانه چون مجموعه، فضا و کارکنان توجه کرد اشاره می کند. در ادامه به تفصیل درباره مکان و فضا، ذخیره مواد و مجموعه کتابخانه، نحوه انتخاب، تنظیم بودجه و تهیه منابع و سپس چگونگی بازنگری و صحافی مجموعه می پردازد.
سه شنبه, ۱ تیر
این کتاب شامل دو بخش است :
بخش اول گزارش سالانه گروه های بررسی مبنی بر و ضعیت ادبیات کودک و نوجوان در یکسال همراه با آمار و ارقام است.
سه شنبه, ۲۸ اردیبهشت
در کتاب حاضر که در عمل نوعی راهنما برای ارتقای توانمندی های کتابداران و مدیران مدرسه به شمار می رود، ضمن توجه به اهمیت و مبانی نظری کتابخانه های آموزشگاهی، تاریخچه ی این کتابخانه ها در جهان و اشاره به تجربیات دیگر کشورها در این زمینه، رهنمودهایی برای اداره ی بهتر کتابخانه های آموزشگاهی و علاقه مند کردن دانش آموزان به کتابخوانی ارائه شده است. پایان بخش کتاب استاندارهای کتابخانه های آموزشگاهی، بیانیه ی کتابخانه های عمومی ایفلا/یونسکو و جملاتی از بزرگان درباره ی کتاب و کتابخانه است.
چهارشنبه, ۲۱ بهمن
مخاطبان این کتاب کسانی هستند که با کار با کتابخانه ها و مراکز مواد آموزشی را تازه شروع کرده اندو شامل بیش از ۳۰ سال تجربیات نویسنده در کتابخانه های مدرسه ها، بازدید و دیدار با متخصصان با تجربه و یا تازه کار و شرکت در سمینارها است. کتاب در هجده بخش به موضوعات زیر پرداخته شده است: در بخش نخست مروری کوتاه بر تاریخچه و اهداف کتابخانه های مدارس و مراکز آموزشی دارد. سپس به جزییات عملی همچون چگونگی پذیرش این حرفه و شیوه ی انجام کارها پیش از شروع سال تحصیلی و هفته اول سال تحصیلی می پردازد. بخش عمده ی کتاب درباره ی انجام کارهای روزمره غیر قابل اجتناب در کتابخانه است که شامل دستوراالعمل های کاربردی و پیشنهادی است.
چهارشنبه, ۱۴ بهمن
کتاب حاضر درصدد پاسخ به دغدغه ها و پرسش هایی است که درباره ی جایگاه و جذابیت های حرفه ی کتابداری در جامعه مطرح است. این کتاب به کتابداران کمک می کند آگاهی و بینشی درست و واقع بینانه نسبت به حرفه و تخصص خود داشته باشند.
چهارشنبه, ۹ دی
بهره گیری از ادبیات کودکان به ویژه داستان های کودک و نوجوان، یکی از راه هایی است که روان شناسان و کارشناسان آموزش و پرورش و نیز کتابداران برای شناسایی و درمان مشکلات روحی کودکان و نوجوانان پیشنهاد می کنند. اگر این داستان ها، گیرا و متناسب با نیازهای خوانندگان آن تهیه شده باشد، ابزار مناسبی در دسترس کودک و یا نوجوان گذارده می شود تا مشکل خود را شناسایی کند و در کاهش آن بکوشد.
پنجشنبه, ۲۶ آذر
این کتاب، پس از معرفی و آشنایی با رده بندی دهدهی دیویی و عناصر آن، مهارت هایی که برای استفاده و به کارگیری رده بندی دیویی در کتابخانه نیاز است را همراه با تمرین های عملی در هر فصل بیان می کند که با رجوع به پاسخ نامه انتهای کتاب می توانید مهارت خود را ارزیابی کرده و اشکالات فنی خود را رفع کنید.
چهارشنبه, ۲۰ آبان
این کتاب مجموعه الگوهایی را برای بهبود و افزایش ارتباط کتابدار با جامعه ی مدرسه، آموزش موثر، مشارکت در امور مدیریتی و ارتباط مجموعه های رسانه ای کتابخانه با واحدهای دوره ای ارایه می دهد.
سه شنبه, ۲۸ مهر
به دلیل نقش و اهمیت کتابخانه ها در روند رشد فردی، اجتماعی و علمی کودکان و نوجوانان به ویژه کتابخانه های آموزشگاهی نویسنده ی کتاب در سال های اخیر درباره ی کتابخانه های آموزشگاهی و کودکان و نوجوانان مقالاتی تهیه کرده است که در کتاب حاضر تحت دو عنوان " نقش و اهمیت کتابخانه های آموزشگاهی" و "علل عدم مطالعه کودکان و نوجوانان در ایران" در بخش اول و دوم کتاب آورده است. بخش سوم کتاب ترجمه ی کتابی است با عنوان "رهنمودهای ایفلا برای کتابخانه های کودکان". هدف از تالیف کتاب آشنایی پژوهشگران تعلیم و تربیت، معلمان و دانشجویان با نقش کتابخانه های آموزشگاهی و کودکان در تعلیم و تربیت است.
سه شنبه, ۲۱ مهر
در این کتاب، نخست با ارایه تعریفی از معلولیت و گزارش وضعیت این گروه در ایران، به طرح تجربه های دیگر جوامع در حوزه ی استانداردهای مجموعه سازی و انواع مواد خواندنی، ارایه خدمات کتابخانه ای به معلولان، وسایل و تجهیزات مورد نیاز و ایجاد فضاهای مناسب بدون مانع برای معلولان پرداخته است.
سه شنبه, ۷ مهر
نگارنده با توجه به خدمات طولانی و تجربه در زمینه ی آموزش و پرورش برای کودکان و نوجوانان ، سعی کرده است تا خواننده را با کتابخانه های آموزشگاهی آشنا کند. موارد و موضوعات مورد بحث در این کتاب عبارت است از:
سه شنبه, ۳۱ شهریور
در این کتاب پس از پرداختن به مفاهیمی همچون اخلاق، حرفه و اخلاق حرفه ای، به قوانین اخلاقی و ضرورت های تبعیت از آن ها اشاره شده است. سپس از فصل چهارم به اصول و قوانین اخلاقی کتابداری و اطلاع رسانی می پردازد و در ادامه قوانین اخلاق کتابداری انجمن های کتابداری و اطلاع رسانی دیگر کشورها - موجود در سایت ایفلا - را شرح می دهد و در انتها پیش نویس قوانین اخلاقی کتابداران و متخصصان اطلاع رسانی ایران را که توسط انجمن کتابداری قم تهیه و تنظیم شده و در حال بررسی برای تصویب در انجمن کتابداری ایران است، ارائه شده است.
سه شنبه, ۲۴ شهریور
این دایره المعارف شامل مقالات در ۵ موضوع كلی در حوزه كتابدرای و اطلاع رسانی میباشد : اصطلاحات و مفاهیم كتابدرای و اطلاع رسانی مرتیط با فرایندها ، ابزراها و تدابی ۲- نام برنامه ها ، انجمن ها و مجامع، نمایشگاها، و نیز همایش های كتابداری و اطلاهع رسانی عمده در مقیاس ملی، منطقه ای ، و بین المللی ۳- نام كتابخانها ، مراكز اسنادو آرشیوها، و سارمانها و موسسات كتابدرای و اطلاع رسانی، و نظامها و شبكه های اطلاع رسانی ۴- اشخاص حقیق و حقوقی در حوزه كتابدرای و اطلاع رسانی در داخل و خارج از كشور كه كاری برجسته در رشته انجام داده اند.
سه شنبه, ۳ شهریور