نخودی و قندعسل

پیتر نه سال دارد. برادر کوچکش فارلی که همه او را قندعسل صدا می‌زنند سه ساله است. او یک آتش‌پاره تمام‌عیار است و لجبازی‌ها و شیطنت‌ها و خرابکاری‌هایش ماجراهای طنزآمیزی را به وجود می‌آورد. آن دو با پدر و مادرشان در یک آپارتمان قدیمی در نیویورک زندگی می‌کنند. کارهای قند عسل همیشه پیتر را کلافه می‌کند. او از اینکه دیگران با قند عسل به مهربانی رفتارمی کنند دلخور است.

قند عسل بیشتر اوقات سعی می‌کند مانند پیتر رفتار کند و پدر و مادر برای وادار کردن او به کار درست، پیتر را وامی‌دارند که آن کار را انجام دهد. اثر در چهار جلد با نام‌های نخودی و قندعسل، سوپر قندعسل، خل‌بازی‌های قندعسل و دو قندعسل منتشر شده است. 


به شیرینی کیک‌های خانگی

روابط بین دو فرزند کم سن و سال یک خانواده، موضوع و محوری نیست که فقط در مجموعه کتاب‌های قند عسل برای قصه گویی از آن استفاده شده باشد، بلکه در طول یک سال، بیش از سی، چهل عنوان کتاب آموزشی و قصه درباره‌ی روابط بین فرزندان و نیز روابط فرزندان و والدین در کشورمان منتشر می‌شود؛ اما به نظر می‌رسد مجموعه قند و عسل، از معدود مجموعه‌هایی باشد که توانسته است این روابط را شیرین، دوست داشتنی و طبیعی، پیش روی خواننده‌ی خود تصویر کند.

خواندن این کتاب‌ها، نه فقط برای کودکان، بلکه برای بزرگ‌ترها هم می‌تواند آفریننده‌ی لحظاتی شیرین و دوست داشتنی باشد. جودی بلوم توانسته است روابط خانوادگی و نیز برخی روابط محدود خانواده‌ها با یک دیگر (در قالب روابط همسایه‌ها، یا مسائل مدرسه و آموزشگاه‌ها) را به شکل باورکردنی برای مخاطب خود تعریف کند و همین نکته با هنر ترجمه‌ی روان پری‌ناز نیری و کتاب سازی قابل قبول نشر افق، باعث شده است مجموعه‌ی قند عسل، از کتاب‌ها و مجموعه‌های مشابه خود فاصله‌ای قابل توجه پیدا کند و از سوی داوران لاک پشت پرنده ۵ لاک پشت بگیرد.

اما مزایای این مجموعه منحصر به شیرینی این روابط و جذابیت قصه‌هایی که تعریف می‌شود نیست. جودی بلوم با طراحی صحیح پشت صحنه‌ی هر داستان و شخصیت پردازی درست هر یک از شخصیت‌ها، در حین پیش برد داستان خود، برخی مفاهیم پایه و بنیادی اجتماعی را هم برای مخاطب توضیح می‌دهد. موضوعاتی مثل نقش پول و شکل عملکرد آن، دنیای صنعتی، فراصنعتی و پیش صنعتی، محافظه کاری و پیش رو بودن، مساله ی حقوق و وظایف متقابل کودک و والدین، به شکلی کاملاً نامحسوس و زیر پوستی پشت صحنه‌ی ماجراهای این مجموعه را می‌سازند.

می‌توان به والدینی که می‌خواهند برای کودکان ۹ تا ۱۱ ساله‌ی خود کتاب‌هایی شیرین و در عین حال آموزنده را تهیه کنند، اطمینان داد تجربه‌ی خواندن این مجموعه، چیزی شبیه تجربه‌ی خوردن کیک‌های خانگی، تجربه‌ای شیرین، به یاد ماندنی و مقوی خواهد بود.

عنوان لاتین
tales of fourth grade nothing
برگردان
پریناز نیری
تهیه کننده
بخش نخست: فاطمه مرتضایی فرد, بخش دوم: پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان
سال نشر
1393
ناشران
نویسنده
جودی بلو
پدیدآورندگان
Submitted by editor3 on