«یکی برای همه، همه برای یکی» داستان موش کنجکاوی است که با داشتن مشکلی کوچک در پاهایش تصمیم میگیرد برای دیدن جهان اطراف از خانواده خداحافظی کند و راهی سفری ناشناخته شود. موش کوچولو یکی از پاهایش از دیگری بلندتر است و سبیلهای کوتاهی دارد و این باعث میشود که مدام زمین بخورد. او در این سفر با دوستانی آشنا میشود که هر یک از آنها هم مشکلی کوچک دارند و البته بهجایش توانایی خاصتر. در انتهای داستان هر یک از 5 دوست که باهم همسفر میشوند متوجه میشوند اگر توانایی انجام کاری را ندارند، دیگران میتوانند کمکشان کنند و آنها هم در کاری که دیگران توانایی انجاماش را ندارند مفید خواهند بود.
1- گفتوگو کنید.
- آیا از خواندن این کتاب لذت بردید؟
- آیا تا بهحال به دیگران کمک کردهای؟ چه احساس داشتی؟
- تا بهحال فکر کردهای که چه ویژگی یا تواناییای داری که در دیگران نیست؟ یا در دیگران ویژگی یا تواناییای دیدهای که تو آن را نداشته باشی؟
- آیا در کلاس، خانواده یا در جامعه افرادی را دیدهای که از نظر جسمی تفاوت داشته باشند؟ بهنظر تو زندگی آنها چه شباهتها و تفاوتهایی با تو دارد؟
2- پژوهش کنید.
- به تصاویر کتاب دقت کنید. چه جانورانی در تصاویر کتاب میبینید؟ همراه کودکان در مورد هر یک پژوهش کنید و در جدول مشابه آنچه در زیر توضیح داده شده بنویسید. جدولی بکشید و نام هر جانور را در ستون اول بنویسید. در ردیف اول به ترتیب اطلاعاتی مانند خوراک، طول عمر، محل زندگی، تعداد بچههایی که به دنیا میآورند و... را بنویسید و طبق یافتههای پژوهشتان جدول را پر کنید.
- از کودکان بخواهید 5 جانور دیگر را که دوست دارند انتخاب کنند و در مورد ویژگی و توانایی خاص آن جانور و اینکه با آن توانایی چه کارهایی میتواند انجام دهد صحبت کنند.
3- خیالپردازی کنید.
از کودکان بخواهید چشمانشان را ببندند و تصور کنند دوست داشتند چه ویژگی منحصر به فردی داشته باشند که ندارند و با آن ویژگی چه کاری دوست داشتند انجام دهند. در صورت امکان تصور خود را نقاشی کنند.
4- خود را جای دیگران بگذارید.
به کودکان نقشهای مختلفی بدهید. مثلاً تعدادی از کودکان چشمشان را ببندند بهطوریکه جایی را نبینند و یکی دیگر از کودکان دستشان را بگیرد و راهنمایشان باشد. در فضایی که دارید راه بروند و سعی کنند وسایل و مسیرها را تشخیص دهند. بعد از این تجربه از کودکان بخواهید درباره تجربهشان گفتوگو کنند. میتوانید این فعالیت را با بستن یک پا یا دست و یا استفاده نکردن از دو پا هم تکرار کنند. از آنها بخواهید سعی کنند همان کارهای رومزه همیشگی را انجام دهند و ببینند در شرایط جدید با چه مشکلاتی روبرو میشوند و برای آن چه راه حلی دارند؟ مثلاً تلاش کنند راهی پیدا کنند تا بدون دست نقاشی کنند.
5- با زبان اشاره و خط بریل آشنا شوید.
کودکان را با زبان اشاره و خط بریل آشنا کنید. درباره تاریخچه و ویژگیهای آنها توضیح دهید و نمونههایی را به آنها نشان دهید.
6- با افراد موفق آشنا شوید.
در میان افرادی که معلولیتهای مختلف دارند هم افراد موفق در زمینههای مختلف ورزشی، کارآفرینی، ماجراجویی و سفر، هنر و... دیده میشوند. میتوانید یکی از این افراد را به کلاس دعوت کنید و یک گفتوگو شکل دهید یا میتوانید همراه کودکان درباره این افراد پژوهش کنید و از یافتههایتان پوستر بسازید. مستندها و گزارشهای تصویریای هم از این افراد وجود دارد که میتوانید همراه کودکان مشاهده کنید.
افرادی مانند وحید رجبلو که مؤسس استارتاپ توانیتو است، یا سعید ضروری که به سفرهای ماجراجویانه میرود و یا فریبا معصومی که هنرمند است نمونههایی از این افراد هستند. با جستجو در اینترنت مطالب زیادی درباره این افراد خواهید یافت.
افزودن دیدگاه جدید