مترجم: شیرین سلیمی
خاویر زابالا[1] در سال 1962 در لئون[2] (اسپانیا) به دنیا آمد. او در مدرسهی هنر اویدو و مادرید[3] تصویرگری و طراحی گرافیک خواند. وی بیش از هشتاد کتاب تصویرگری کرده و بعضی را هم نوشته است. او با ناشران بسیار معتبر دنیا همکاری کرده و کتابهایش به هجده زبان ترجمه شده است. خاویر زابالا آثار سروانتس، شکسپیر، گارسیا لورکا، روداری، ملویل، چخوف، ونگوگ[4] و بسیاری دیگر را تصویرگری کرده است. او در حال حاضر تصویرگر و استاد دروس و مجامع تصویرگری در دانشگاهها و مدارسِ کشورهای گوناگون است.
آثار این تصویرگر در بسیاری از نمایشگاههای خصوصی و گروهی در سراسر دنیا به نمایش درآمده است. جایزههای متعدد او عبارت است از:
جایزهی ملی تصویرگری در سال 2005 و دو نشان شایستگی برای جایزهی نمایشگاه بینالمللی در نمایشگاه بینالمللی کتاب بولونیا[5] در سال 2008. او یکی از فینالیستهای جایزهی اندرسن[6] سال 2012 و نامزد جایزهی آسترید لیندگرن[7] (ALMA) در اسپانیا بود. در سال 2015، برندهی جایزهی دوسالانهی «سیب طلایی»[8] براتیسلاوا شد و در سال 2016، مدال طلای تصویرگری کتاب تایمز[9] در چین را از آن خود کرد.
رافا ویواس[10] میگوید: «آثار خاویر زابالا با ترکیبی از عوامل مختلف و اکسپرسیونیسم (هیجاننمایی) که در کتاب کودکان به کار برده است، مشخص میشود. همهی کارهایش تأثیرگذارند و موجب کشف پی در پی عواملی میشود که متن را غنی میکند؛ سبک هنری پیشگام او و زبان تصویریاش در این عوامل دخیلاند. هریک از کتابهای او متفاوت از دیگری است؛ هیچگاه الگوی یکسانی را تکرار نمیکند و در عین حال، همهی این الگوها با یکدیگر ارتباط دارند.»
کریستیانا کلریچی[11] متخصص کتابهای تصویری میگوید: «خاویر در دوران طلایی تصویرگری خود کارهای پیچیدهای انجام داده است. از جملهی این آثار تصویرگری دن کیشوت[12]، سانتیاگو[13] اثر گارسیا لورکا است (که نشان شایستگی برای جایزهی نمایشگاه بینالمللی کتاب بولونیا را دریافت کرد) و نسخهی مصوری از هملت شکسپیر برای بزرگسالان. او همچنین داستانهای گوناگونی از ملویل و روداری را تصویرگری کرده است. بهطور خلاصه، خاویر مطمئن بود که تجربهی گستردهای کسب میکند! احتمالاً این تصویرگر در زمان رویارویی با دشواریها تردید نداشته است و من (کریستیانا کلریچی) این رفتار را بسیار تحسین میکنم؛ این خواستهی افراد متخصص، نشانگر تمایل شدید به رشد، تحقیق و مطالعه است و از نظر من، در کمال فروتنی، نباید کنار گذاشته شود. کتابهای او با یکدیگر تفاوت دارند و در عین حال، با ریسمانی واحد به هم ارتباط یافتهاند. جایگاه این ارتباط در حساسیت و دیدگاه تصویرگر در قبال جهان است؛ همچنین تواناییای که او در بیان دارد و آن را از طریق تصاویر و انطباق زبان برای مخاطبان بهشکلی ویژه نشان میدهد.»
[1]. Javier Zabala
[2]. Leòn
[3]. Oviedo and Madrid
[4]. Cervantes, Shakespeare, García Lorca, Rodari, Melville, Čechov, Van Gogh
[5]. Bologna International Book Fair
[6]. Andersen Prize
[7]. Astrid Lindgren Memorial Award
[8]. Golden Apple at the Bratislava Biennale
[9]. Golden Medal of Times
[10]. Rafa Vivas
[11]. Cristiana Clerici
[12]. Don Quixote
[13]. Santiago