بهترین روش بلندخوانی، روش تعاملی است. شما داستان را برای کودک میخوانید و دربارهاش با او صحبت میکنید. کودکتان نیز درباره داستان با شما صحبت میکند و به این ترتیب میان شما گفتوگویی شکل میگیرد. این روشی است که متخصصان آن را «بلندخوانی گفتوگویی» مینامند.
اغلب والدین خردسالان، ارزش بلندخوانی روزانه برای کودکانشان را میدانند. بلندخوانی روش فوقالعادهای برای برقراری ارتباط با کودک است و شما از این راه میتوانید داستانها و تصاویر هیجانانگیزی را با کودک خود سهیم شوید و همچنین فهم کودکتان را از دنیا گسترش دهید.
برای اینکه بلندخوانی شما بیشترین بازدهی را در کودکتان داشته باشد، بهترین روش، روش تعاملی است. در ادامه شیوه بلندخوانی گفتوگویی را همراه با مراحل انجام آن شرح میدهیم.
بلندخوانی به روش تعاملی
والدین میتوانند برای یک بلندخوانی گفتوگویی از چهار مرحله زیر استفاده کنند:
۱. برانگیختن: با مطرح کردن پرسش درباره داستان، کنجکاوی کودکتان را برانگیخته کنید. این کار منجر به افزایش تمرکز در کودک میشود، او را با داستان درگیر میکند و در نهایت به او کمک میکند تا داستان را بهتر متوجه بشود. برای مثال میتوانید به بادکنکی در تصویر اشاره کنید و بپرسید: «این چیست؟»
۲. ارزیابی و تائید: پاسخی را که کودکتان میدهد، ارزیابی و تایید کنید. به عنوان نمونه بگویید: «درسته! این یه بادکنکه!»
۳. گسترش: پاسخ کودکتان را بسط و گسترش دهید. به عنوان نمونه بگویید: «این یه بادکنک قرمز بزرگه! ما شبیه این بادکنک را دیروز توی فروشگاه دیدیم.»
۴. تکرار: اکنون دوباره پرسشی را تکرار کنید که برای برانگیختن کنجکاوی ذهنش مطرح کرده بودید و این بار او را تشویق کنید تا از اطلاعاتی استفاده کند که در اختیارش قرار داده بودید. «میتونی بگی بادکنک قرمز بزرگ؟»
هر بار که دوباره کتاب را میخوانید درباره کلمات جدید صحبت کنید.
روش بلندخوانی گفتوگویی یا روش تعاملی بلندخوانی، بسیار کارآمد است. کودکانی که والدینشان از این روش استفاده میکنند مهارتهای کلامی قویتری دارند و با کلمات جدیدتری مواجه میشوند.
لازم نیست هر بار که بلندخوانی میکنید، برای هر صفحه کتاب، هر چهار مرحله را طی کنید. کافی است لذت خواندن را چاشنی کارتان کنید! هر زمان که حس کردید کودکتان با داستان درگیر شده است، از این چهار مرحله استفاده کنید.
در پیوند با این مطلب بیشتر بخوانید:
افزودن دیدگاه جدید