آتش دزد

پرومتئوس یک ایزد یونانی است که جرمی مرتکب شده است؛ او از زئوس آتش را دزدیده و به انسان ها بخشیده است. زئوس مجازات سختی برایش درنظر می گیرد؛ هر روز صبح پرنده ای (عقاب) غول آسا مامور می شود که او را بکشد و جگرش را بیرون بکشد و بعد دوباره زنده شود.

تا این جای کتاب از افسانه های یونان باستان است که شاید تو هم آن را خوانده یا شنیده یا فیلمش را دیده باشی ولی در ادامه نویسنده برای پرومتئوس و خدایان یونان داستان دیگری می نویسد: بالاخره پرومتئوس فرار می کند و زئوس به شرطی حاضر می شود از گناه او صرف نظر کند که او یک قهرمان انسانی برایش پیدا کند. فرار و گریز پرومتئوس از دست ایزد خشم (همان عقاب) آغاز می شود. سفری در زمان و ورود به سال ۱۸۵۸ در شهری به نام عدن. در آنجا شخصیت های انسانی وارد ماجرا می شوند و شخصیت نوجوان داستان با پرومتتوس از در دوستی برمی آید. پرومتئوس با نتیجه های استفاده ی انسان از آتش (از جمله آلودگی شهر) و کارهای زشت و نامردمی انسان ها روبرو می شود (از جمله دزدی، خیانت، دروغ). وقتی قرار است عمو ادوارد را دار بزنند، پرومتئوس خود را به صورت ادوارد درمی آورد تا به جای او اعدام شود زیرا مردن او ابدی نخواهد بود و دوباره می تواند زنده شود. ولی این کار برایش خطرناک است زیرا هر بار که بمیرد، نشانه ای از او به آسمان فرستاده خواهد شد که ایزد خشم به وسیله ی آن می تواند رد او را بگیرد. ولی زئوس هوای پرومتئوس را دارد و هر جایی که لازم باشد، خود را به هیبت انسانی درمی آورد و در شهر عدن ظاهر می شود.

جلد دوم در ادامه ی فرار و گریز پرومتئوس و در سال ۱۷۹۵ و ماجراهای این سال عدن است و فضای داستان نیز بیشتر در مهمان خانه ی توفان و معبد قهرمان قرار دارد که در جلد اول نیز مخاطب با آن آشنا شده است ولی در یک قرن قبل از آن. این بار شخصیت نوجوان داستان و پدرش برای کلاه گذاشتن و پول گرفتن از مردم، از شگرد دیگری استفاده می کنند؛ بالن تازه اختراع شده است و کمتر کسی از آن اطلاع دارد. آن ها با استفاده از بالن باعث سرگرمی مردم می شوند تا به گونه ای کیسه ی خود را پر کنند. ورود پرومتئوس در این شهر و در این تاریخ، پیامدهای خودش را دارد و شخصیت های ماورایی و انسانی در کنار هم ماجراهای جالبی می آفرینند.

قهرمان انسانی جلد سوم دخترکی است که با مادرش در سال ۱۷۸۵ در شهر عدن می گردند تا داروی جادویی تقلبی خود را نمایش دهند و سر مردم را کلاه بگذارند. اوضاع آن ها روبراه است تا این که سر و کله ی پرومتئوس پیدا می شود. ولی این بار ایزد انتقام تصمیم گرفته است که کار پرومتئوس را تمام کند. او با هفت هیولای هولناک از جمله ائوروئاله، مینوتائور، هکاتون خئرز و ... متحد می شود تا بر پرومتئوس غلبه کند. ولی زئوس نیز بی کار نمی نشیند و از آسمان فرود می آید و به کمک پرومتئوس و قهرمان انسانی داستان می شتابد.

این مجموعه ی سه جلدی در عین سرگرم کردن مخاطب، او را با بسیاری از ایزدان باستانی آشنا می کند. استفاده ی نویسنده از زبانی طنزگونه، به ویژه در مکالمه های بین زئوس با همسرش هِرا، این آشنایی را دلپذیر می سازد. نوع روایت نیز بسیار متفاوت با دیگر داستان های نوجوانان است. تری دیری (نویسنده) با اطلاع از گونه های ادبی، شیوه ای نو (پست مدرن) در پردازش داستان به کار برده است که شاید در ابتدای کار موجب سردرگمی مخاطب شود ولی همین امر باعث علاقه ی او به ادامه ی داستان و پی بردن به علت ماجراهای موازی با هم در زمان های گوناگون (از ۴۰۰ سال قبل از میلاد تا قرن ۱۹) می شود. در ابتدای هر فصل، نویسنده (راوی) با خوانندگان خود گفت وگویی خودمانی و در عین حال جالب و روشن گرانه دارد. گفت وگوی مستقیم نویسنده با مخاطب در داخل متن نیز به صورت پانویس هایی توام با طنز ادامه دارد و خستگی را از تن مخاطب درمی آورد. واژه نامه ی اساطیری پایان هر جلد (در ۳ تا ۴ صفحه) به شناخت بیش تر ایزدان یونانی کمک می نماید. از طرف دیگر فضایی کلی از قرون ۱۷ و ۱۸ برای مخاطب ترسیم می کند و او را با نحوه ی زندگی و سرگرمی های مردم در آن دوران آشنا می سازد.

عنوان لاتین
Fire Thief
برگردان
حسین ابراهیم زاده، نوشین ابراهیم زاده
تهیه کننده
شهلا انتظاریان
سال نشر
۱۳۸۷
ناشران
نویسنده
Terry Deary, تری دیری
ویراستار
مژگان کلهر
Submitted by editor3 on