کوشندگان فرهنگ کودکی در ایران
عبدالرحیم جعفری، پایه گذار انتشارات امیرکبیر و کتاب های طلائی بود. او ۱۲ آبان ۱۲۹۸ در تهران زاده شد. عبدالرحیم جعفری در سال ۱۳۲۸ انتشارات امیرکبیر را پایه گذاشت و در سال ۱۳۴۰ انتشار مجموعهی کتابهای طلائی را آغاز کرد. کتابهای طلائی مجموعهای از نامدارترین داستانها و قصههای جهان با بیش از ۸۰ عنوان کتاب در قطع رقعی بود که جلد و صفحه آرایی یکسانی داشتند.
عبدالرحیم جعفری در کتاب «در جستجوی صبح» به شرح حال زندگی خویش پرداخته است:
یکشنبه, ۹ آبان
در سال 1304 در تبریز به دنیا آمدم. دوران خردسالیام در شیراز گذشت. دورهی ابتدایی را در تهران به پایان رساندم و از اول متوسطه به هنرستان موسیقی رفتم.
دوشنبه, ۲۱ تیر
ایرج جهانشاهی قاجار، آموزگار، نویسنده، مترجم و ویراستار ادبیات کودکان و نوجوانان، نخستین روز اسفندماه سال ۱۳۰۵ در تهران به دنیا آمد.
سه شنبه, ۲ آبان
سیروس طاهباز ، نویسنده و مترجم ادبیات کودکان، در سال ۱۳۱۸ در بندرانزلی متولد شد.
چهارشنبه, ۵ مهر
نخستین بانوی تصویرگر کتاب کودک در ایران، لیلی تقی پور میلانی، ۸ تیرماه ۱۲۹۹ در مشهد زاده شد.
سه شنبه, ۴ مهر
مولود ایزدی (عاطفی)، گوینده و قصهگوی رادیو و تلوزیون در سال ۱۳۰۸ در همدان زاده شد. تا سال دوم دبیرستان در همدان درس خواند. سپس همراه خانواده به تهران رفت. در سال ۱۳۲۶ دوره دانشسرای مقدماتی تهران را به پایان رساند و آموزگار شد. از کودکی قصهها را دوست داشت. به قصههایی که مادرش برایش میگفت، شاخ و برگ میداد و ماجراهایی از تخیل خود بر آنها میافزود و برای همسالانش بازگو میکرد.
چهارشنبه, ۲۹ شهریور
فرزانه منصوری تهرانی مقدم (ابراهیمی)، مترجم و آموزگار، ۲۲ آبانماه سال ۱۳۲۳ در تهران به دنیا آمد.
دوشنبه, ۲۷ شهریور
فریده فرجام ، نویسنده کودکان، نمایشنامهنویس، نویسنده و شاعر بزرگسالان در ۲۲ دیماه سال ۱۳۱۳ در تهران زاده شد.
یکشنبه, ۲۶ شهریور
محمود جوادی پور ، تصویرگر، شهریور ۱۲۹۹ در تهران متولد شد. در سال ۱۳۲۶ از دانشکدهی هنرهای زیبا فارغالتحصیل شد. پس از گرفتن دانشنامه در رشته نقاشی، در آکادمی هنرهای زیبای مونیخ، آموختن رشته نقاشی و هنر گرافیک را ادامه داد و در سال ۱۳۳۴ از شورای عالی فرهنگ درجه دکترا گرفت.
سه شنبه, ۲۱ شهریور
منصوره راعی ، کارشناس آموزش و پرورش و ادبیات کودکان ۱۸ مهرماه سال ۱۳۲۲ در خانه پدری در خیابان فخرآباد تهران به دنیا آمد. سه برادر و چهار خواهر داشت و خود فرزند بزرگ خانواده بود.
سه شنبه, ۱۴ شهریور
محمدباقر هوشیار ، نویسنده و آموزگار، سال ۱۲۸۳ در خانوادهای دوستدار فرهنگ و ادب در شیراز به دنیا آمد. پدرش میرزامحمد هوشیار شعر میگفت و پیشه بازرگانی داشت.
یکشنبه, ۵ شهریور
عباس سیاحی ، کارشناس زبانآموزی پایه در سال ۱۳۱۱ در اردستان در خانوادهای فقیر به دنیا آمد که در عین حال از اولاد حکیمالملک معروف بود.
سه شنبه, ۳۱ مرداد
مهدخت صنعتی ، نویسنده، مترجم، سردبیر و عضو شورای نویسندگان نشریههای پیک
یکشنبه, ۲۹ مرداد
لیلی گلستان در ۲۳ تیر ۱۳۲۳ در تهران زاده شد. پدرش در شرکت نفت آبادان کار می کرد و مادرش آموزگار بود.
دوشنبه, ۹ مرداد
ایران گرگین ، سردبیر و عضو شورای نویسندگان مجلههای پیک در سال ۱۳۱۱ از پدری بوشهری و مادری اصفهانی در اصفهان به دنیا آمد.
یکشنبه, ۸ مرداد
شرحی از زندگینامه اسماعیل سعادت
اسماعیل سعادت، نویسنده، مترجم، سردبیر و عضو شورای نویسندگان نشریههای پیک در سال ۱۳۰۴ در خوانسار و در خانوادهای متوسط به دنیا آمد.
چهارشنبه, ۲۰ اردیبهشت
لیلی ایمن (آهی) از بنیانگذاران شورای کتاب کودک و استاد ادبیات کودکان، در سال ۱۳۰۸ در تهران متولد شد و در خانوادهای ایراندوست و پایبند به اصول اخلاقی پرورش یافت.
سه شنبه, ۱۹ اردیبهشت
زندگینامه جواد هاشمی دهکردی
جواد هاشمی دهكردی، بنیانگذار كتابخانههای آموزشگاهی و كودكان، و مروج كتابخوانی در شهركرد، در خرداد ۱۳۲۹ از دانشسرای مقدماتی اصفهان دانش آموخته شد. در سال ۱۳۴۲ وارد دانشسرای عالی شد. در آنجا با گذراندن درس ادبیات کودکان، بیشتر با این مقوله آشنا شد.
یکشنبه, ۱۷ اردیبهشت
توراندخت اشتیاقی سال ۱۳۰۹ در تهران متولد شد. او تحصیلات دانشگاهی خود را در ایران تا مقطع دکترای ادبیات و سپس در امریکا در رشتهی تعلیم و تربیت و مدیریت آموزشی ادامه داد. توران اشتیاقی از سال ۱۳۳۲ تدریس در مدرسهها را آغاز کرد. با تاسیس آموزشگاه تربیتمعلم یکساله، در سال ۱۳۳۹، مسئولیت ادارهی آن را به مدت دو سال به عهده گرفت.
شنبه, ۱۶ اردیبهشت