مقالهها و نوشتههایی درباره کتاب درمانی
آیا کتابدرمانی را میتوان نوعی بازیدرمانی دانست؟
تعریف کتابدرمانی، با تعریفهای بازیدرمانی همسو است. همانگونه که اسباببازی، وسایل شنبازی و وسایل دیگری که برای بازی کودکان طراحی شدهاند به کودک در برقراری ارتباط با دیگران و بیان احساساتشان کمک میکنند، کودکان با خواندن داستانهای کتابها و برقراری ارتباط با شخصیتهای آنها، بهتر میتوانند افکار، نگرانیها و احساسات درونیشان را درک و آنها را بیان کنند.
شنبه, ۲ اسفند
دانشآموزان برای سلامت روان و تندرستی، به کتابداران و برنامههای ویژهی خواندن، نیاز دارند. خواندن داستان نه تنها به نوجوانان کمک میکند که به رشد فردی و عاطفی برسند، بلکه به کاهش عوامل آسیبزننده به سلامت روان نیز کمک میکند.
دوشنبه, ۲۷ بهمن
کتابدرمانی چیست؟
عبارت «کتابدرمانی» را نخستین بار «ساموئل کروترز»[1] در سال 1916 ابداع کرد و در مجلهی آتلانتیک دربارهی تکنیک گردهمآوردن افراد مضطرب با استفاده از کتاب نوشت. در سال 1937، از کتابدرمانی برای درمان بیماریهای روانی استفاده میشد.
دوشنبه, ۱۳ بهمن
پیشینهی کتاب درمانی به دوران باستان بر میگردد. کتاب درمانی یا بیبلیوتراپی یکی از شیوههای درمانی است که با استفاده از "فن کتاب خواندن" انجام میشود. کودکان هنگام استفاده از کتاب، سه فرآیند را تجربه میکنند: همانند سازی، درگیر شدن احساسات و یافتن راه حل مناسب.
دوشنبه, ۴ اردیبهشت
در قسمت اول این مقاله، روش جذاب و جالب فواید و ارزش های کتاب درمانی، مشتمل بر بیان آزادانه مسائل کودکان در هنگام تحصیل ، اندیشه ها و رفتارها، تأمین اطلاعات لازم برای حل مسائل، افزایش آرامش فکری و آموزش مطرح و راه های مقابله با مشکلات ارائه شد.
قسمت اول مقاله را اینجا بخوانید: مفهوم و ارزش کتاب درمانی (۱)
چهارشنبه, ۸ اردیبهشت
برای این که داستانی در دستیابی به ذهن کودک اعجاب کند،باید برای سرگرم کردن او، به جای شیوه های مستقیم منطقی روشهای غیر مستقیم شهودی و احساسی را به کار گرفت.اسمیت(۱۹۸۹)
قسمت دوم مقاله را اینجا بخوانید: مفهوم و ارزش کتاب درمانی (۲)
مقدمه
مقالات، کتاب درمانی را به عنوان نوعی از «کودک درمانی» که می تواند هم آموزش دهنده و هم شفابخش باشد، شرح می دهند.
چهارشنبه, ۱ اردیبهشت
یک سال پس از بروز فاجعه نسل کشی در کشور رواندا، سرزمین هزار تپه در قلب آفریقا، در سال ۱۹۹۴، "اگنس گیراوکوندا"، شرکت انتشاراتی "Editions Bakame" را بنیاد گذاشت.
دوشنبه, ۱۹ بهمن
در اواخر ماه مارس ۲۰۰۹ ، (فروردین ۸۸)، درمنطقه ای واقع در جنوب غرب جاکارتا، پایتخت اندونزی، سدی شکست. جاری شدن سیل باعث آب گرفتگی صدها خانه و غرق شدن بسیاری از ساکنان این منطقه گردید.
پنجشنبه, ۱۰ دی
این سو و آن سو جملات کلیشهای فراوانی دربارهی نوجوانان شنیدهایم: بیخیال، لوس، بیمنطق، مشکل ساز و... . بیشتر وقتها درک موسیقیهایی که گوش میدهند، پیامهایی که رد و بدل میکنند و این که در درونشان چه میگذرد، کار مشکلی است.
سه شنبه, ۲۴ آذر
برای کودک خردسال کتاب می خوانیم تا لذت ببردو مهارت های شنیداری و توانایی درک و تحلیلش رشد کند و هنگامی که خواندن آموخت، خود کتاب می خواند تا آگاه شود و باز هم لذت ببرد.
یکشنبه, ۸ آذر
فلسفه برای کودکان، بیشتر به عنوان برنامهی مهارت در تفکر یا تفکر خلاق و منتقدانه توصیف میشود.
پنجشنبه, ۱ مرداد
مراقبت یا کار با کودک بیمار، تجربهای است که تقریباً همهی کسانی که با کودک سروکار دارند، به درجات مختلف به آن دست یافتهاند. بیماری یک امر دائمی و مطلق محسوب نمیشود و کیفیتی تغییر پذیر است یا دست کم حکم کلی این نیست که بیمار همیشه بیمار بماند.
چهارشنبه, ۱۷ تیر
کودکان افسانهها میآورند
درج در افسانهشان بس سر و پند
هزلها گویند در افسانهها
گنج میجو در همه ویرانهها
مولانا – مثنوی معنوی
یکشنبه, ۷ تیر
خواندن زندگینامه های خود نوشت (اتوبیوگرافی) یا دیگر نوشت (بیوگرافی) برای آشنایی كودكان و نوجوانان با بزرگانی كه در جامعه ی پیرامون خود، كشورشان یا جهان تأثیرگذار بوده اند، از چند دیدگاه اهمیت و ضرورت دارد:
پنجشنبه, ۲۱ خرداد
در این مطلب گفت و گویی با کتابدار موفق یک مدرسه نابینایان در کشور انگلستان را می خوانید.
در مراسم اهدای جایزه کتابدار سال کتابخانه های آموزشگاهی (SLA)، خانم شونا فیلیپس، کتابدار مدرسه سلطنتی نابینایان مورد تحسین فراوان قرار گرفت.
او در گفت و گویی با خانم مدلین ترویس شرح می دهد چگونه کتابخانه ی این آموزشگاه را به مرکز پاسخگویی به کودکان با نیاز های ویژه تبدیل کرده است.
چگونه برای کار وارد مدرسهی سلطنتی نابینایان شدید؟
چهارشنبه, ۱۳ خرداد
معمولاً وقتی از کتاب برای افرادی با نیازهای ویژه سخن می رود، مردم و مسئولین جبهه گیری می کنند و می گویند، مگر برای بچه های معمولی کتاب کافی داریم؟
یکشنبه, ۱۰ خرداد
روان شناسی رشد، رشتهای از روان شناسی است که به توصیف، توضیح و راهنمایی در زمینهٔ رشد کودک میپردازد.
منظور از توصیف، بیان چگونگی فرایند رشد کودک است و به پرسشهایی پاسخ میگوید که این چگونگی را نشان میدهد: چگونه کودک سخن میگوید؟ راه میرود؟ میبیند؟ میشنود؟ چگونه کودک فکر میکند؟ میشناسد؟ عواطف کودک چگونه شکل میگیرد؟ چگونه با دیگران ارتباط برقرار میکند و جامعه پذیر میشود؟...
چهارشنبه, ۲۶ فروردین