یاشار هدایی
در این صفحه می توانید اطلاعاتی از لیست کتاب ها، مقالات، خبرهای مرتبط با یاشار هدایی را مشاهده کنید.
"...زندگی به خیار میماند، تهاش تلخ است. دوستش گفته بود: از قضا سرش تلخ است. مردم اشتباه میکنند. سر و ته خیار را اشتباه میگیرند..."
-از کتاب ته خیار
چهارشنبه, ۱۶ شهریور
اگر کسی درباره یک «نوزاد باسواد» صحبت کند، واکنشها در مقابل آن چه خواهد بود؟ واکنشها را میتوان به دو دسته تقسیم کرد. برخی این توصیف را مضحک و ترکیب نوزاد و سواد را محال خواهند دانست و دستهای نیز آن را مفهومی جدی، ممکن و پرمعنا ارزیابی خواهند کرد. به باور دسته اول ، سواد ممکن نیست مگر با شروع آموزش رسمی در شش یا هفت سالگی. اما دسته دوم، سواد را روندی میدانند که از دوره جنینی آغاز میشود و طی ادوار بعدی رشد به تدریج فربهتر میشود. به احتمال قریب به یقین دسته اول در اکثریت خواهند بود و دسته دوم در اقلیت.
کتابهایی مرتبط با مهارت سواد شکوفایی
سه شنبه, ۳۱ خرداد
پرسشى كه اينبار بايد معكوس شود!
خبر تعلق جايزه جهانى iRead (من میخوانم) به زهره قایینی -چهره نام آشنای فرهنگ کودکی و ادبیات کودکان- طلیعه خوشى براى آغاز قرن و سال نو خورشیدی بود.
یکشنبه, ۷ فروردین
داستان شب یلدا (۱) با یک صحنه پردازی ساده آغاز میشود. آشناترین و ملموسترین چهره از شب یلدا در این صحنه پردازی به توصیف در میآید. افراد خانواده گرد سفره شب یلدا جمع شدهاند. نمادهای آشنای این بلندترین شب سال، یعنی انار و هندوانه و آجیل، دستمایه نویسنده در این توصیف است.
دوشنبه, ۲۹ آذر
کلیاتی درباره کتاب
دوشنبه, ۱۵ آذر
شاید کمتر کسی را بتوان یافت که هیچانه یا متلی را از خاطرات شیرین کودکیاش در ذهن نداشته باشد و هراز گاهی با تکرار آنها، از دنیای سرسخت بزرگسالی به دنیای سیال کودکی پناه نبرده باشد. این ماندگاری، حاصل لذتی است که از خوانش هیچانهها و متلها در دوران کودکی بر ذهن و ضمیر افراد نشسته است. شاید «اتل متل توتوله...» آشناترین و پربسامدترین هیچانه در ذهن همه باشد که گواه لذت و ماندگاری آن است. رمز ماندگاری این قبیل اشعار معنا گریز در طول اعصار و نقش آنها در رشد شناختی کودکان چیست؟ برای پاسخ به این پرسشها، ابتدا باید شکل و ساختار این اشعار را شناخت؛ چرا که دوام تاریخی و نقش آنها در رشد زبانی و هوش عاطفی و هیجانی کودکان، بهدلیل فرم و ساختار آنها است.
سه شنبه, ۵ مرداد
برای کنشگران امروزی ادبیات کودک، لذت بردن کودک از آنچه میخواند، اصلی مسلم است. ادبیات کودک به مثابه یک هنر، با بهره گیری از عناصر زیبایی شناختی، قادر است طعم خوش این لذت را به مخاطبان خود بچشاند. اما آیا تنها ویژگی و کارکرد ادبیات کودک همین است؟ آیا نویسندگان آثار ادبیات کودک، میبایست تمام همت خویش را صرف لذت مخاطب کنند و کارکردهای دیگر ادبیات کودک را کنار نهند؟ آیا پرداختن به دیگر کارکردها به معنای از دست رفتن وجوه هنری اثر است؟ آیا رابطه هنر و کارکردهای پرورشی در آثار ادبیات کودکان از جنس تضاد و تقابل است؟ اگر نیست، آیا هم نشینی هنر و آموزش در یک اثر ممکن و مطلوب است؟ و...
سه شنبه, ۴ خرداد
زوال خانواده در یکی دو قرن اخیر و به ویژه در جوامع صنعتی و مدرن، یک باور مرسوم و پردامنه است. اما فیلیپ اریه در کتاب «قرون کودکی، تاریخ اجتماعی، زندگی خانوادگی» از زاویه دیگر بر این باور مرسوم پرتو افکنی میکند و آن را مردود میداند. در زاویه دید او، خانواده نه به مثابه یک «برساخته» و یا «تأسیس حقوقی»، بلکه به عنوان یک ایده مطرح است.
سه شنبه, ۴ خرداد
کتاب «مطالعات ادبیات کودک، راهنمای روش پژوهش» همانگونه که از عنوان آن بر میآید، درباره موضوع پژوهش در ادبیات کودک و نقد ادبی در این حوزه است. کتاب را در یک تقسیمبندی کلی میتوان شامل دو قسمت کاربردی و نظری دانست. قسمت نخست، شامل فصلهای اول تا سوم، اختصاص به معرفی روشها و تکنیکهای کاربردی در عرصه پژوهش دارد. قسمت دوم کتاب شامل فصلهای چهارم تا ششم، به معرفی جامعی از رویکردهای نقد و پژوهش در ادبیات کودک اختصاص دارد.
شنبه, ۱ خرداد
شروع آموزش از مفاهیم پایه، یکی از اصول بنیادین آموزش شمرده میشود. آغاز روند آموزش ابتدایی بدون توجه به این اصل، کودک و روند آموزش او را دچار مخاطرات جدی میکند. ضعف و نقصان در خواندن و نوشتن از شایعترین مخاطرات است. برخی از کودکان به رغم آشنایی شنیداری با زبان، در امر خواندن و نوشتن دچار مشکل میشوند که ریشه در نقصان آموزش و شناخت آنان از مفاهیم پایه دارد.
دوشنبه, ۱۱ اسفند
نخستین بارقههای فکری تولید دانشنامهای مرجع برای کودکان و نوجوانان ایرانی به دهه چهل شمسی باز میگردد. زنده یاد توران میرهادی و دیگر بانیان شورای کتاب کودک، وجود کتابهای مرجع ترجمه شده در آن مقطع زمانی را برای نقش آفرینی در گسترش روند پرسشگری کودکان و پاسخگویی به آنها، کافی نمیدانستند.
دوشنبه, ۴ اسفند
روایتی از آموزش کودکان: «از مکتبخانه تا مدرسه»
ضلع شمالی موزه ایرانک، درست در مرکز تالار گنجینه، حامل روایتی زمانمند از روند آموزش کودکان ایرانزمین است. برای خوانش این روایت، لاجرم باید دست به سفری پر فراز و نشیب زد و در این سفر قهرمانی با چهرههایی چون «میرزا حسن رشدیه» و «جبار باغچهبان» همگام شد. مبدأ آغازین این سفر، مکتبخانه است و مقصد آن، مدارس نوین هستند.
یکشنبه, ۲۰ مرداد
روایت کودکی از عهد اسطورهها تا عهد قزلباشها
پس از گذر از دوره باستان، سوار بر مرکب زمان به سفر در ایرانک ادامه میدهیم. میزبان بعدی ما شاهنامه و خالقش، حکیم طوس، فردوسی بزرگ است. شاهنامه بازتابدهنده فرهنگ ایران از روزگاران اسطورهها و افسانهها تا آستانه تاریخ است. شاهنامه در حد فاصل بین دوره باستان و آغاز تاریخ ایستاده است. یعنی درست همان جایی که در ایرانک با آن روبرو میشویم.
چهارشنبه, ۱۶ مرداد