کتاب «صخره بابون» جلد دوم از مجموعه ۱۰ جلدی «داستانهای حیاتوحش» اثر جذاب الیزابت لِرد با برگردان محمدصادق شریعتی به فارسی است. داستان در قالب ماجرایی و با مضمون حفظ حیاتوحش و محیطزیست سروده شده و در این زمینه آموزشهای غیرمستقیم میدهد.
نقشآفرینان کتاب «صخره بابون» سه نوجوان به نامهای آفرا، ژوزف و تام هستند. آفرا دختر دورگه آفریقایی-امریکایی برای گذران یک روز تعطیلی و برگزاری سالگرد زادروز خود همراه دو دوستش به گردشگاهی در حومه نایروبی میروند. آفرا در هنگام تولد مادر خود را از دست داده و احساس قدرتمندی نسبت به حفظ حیاتوحش بهویژه موجودات بیپناه و حفظ محیطزیست دارد. او هنگام بازی و گردش در زیستگاه بابون ها ناگهان با بچه بابون زخمی و درماندهای روبرو میشود و به خیال اینکه نگهداری از بابون هم شبیه جوجهها و تولههای دیگر است، دنبال چارهای برای درمان و نگهداری از اوست. چون با مخالفت دیگران روبرو میشود پس از تاریکی هوا و باوجود جانوران وحشی و بیم شکار شدن، از اقامتگاه به سمت صخره بابون ها میرود تا به بچه بابون بیپناه کمک کند.
تام نوجوان انگلیسی گام به دنیایی متفاوت با زندگی طبیعتگریز شهری پیشین گذاشته و کمکم میآموزد که جدا شدن بشر از زندگی طبیعی خود به سود او نبوده است.
الیزابت لِرد، با آگاهی که از خوی و رفتار و شیوههای زیستی جانوران و هم کودکان دارد با زبردستی از این داستان، مدرسه طبیعت (هرچند در دنیای نظری) ساخته و از عنصرهای انسانی و جانوری بهخوبی برای انتقال مفهومهای زیستمحیطی بهره میگیرد.
«رد پای پلنگ»، «خروش فیل» و «آتش افروزی کرگدن» دیگر عنوانهای مجموعه «داستانهای حیاتوحش» هستند که تاکنون به فارسی ترجمه شدهاند.